hari semalam dalam sejarah.. hehehehehe.. semalam i pulun buat biskut dahlia since i mmg suke dahlia/ semperit, kiranya ma fave raya cookies la! jenuh i buat dr jam 6pm to 12++am, bersengkang mata dan menyakiti jari jemariku semata2 nak buat 2 adunan.. hasilnya amat menarik, kalo ikut resepi kena bake for 15mins, so yg awal2 tu ade sdkt hangus tp lama2 jadi cantik n semakin gebu n colorful! i bake for 10mins je! ikut kreativiti sendirilah kan.. tekan punya tekan sampai pg td baru terasa jari jemariku membengkak tp berbaloi r... for me senang je buat dough biskut dahlia ni, cumanya nak menekan2 jadi bentuk dahlia tu mmg sedikit hazab! hehehehehe..
if u all nak resepi, google je confirm beratus2 ribu search results kluar, for me i suke yg guna tepung castard and cornflour, ade org suke guna tapioca floor. Ok i terus ajar cara2nya je lah yer? Memula pukul butter (300g) dgn icing sugar (140g) sehingga berkrim, then masukkan 2 yolks and 1teaspoon vanilla essence, pukul hingga sebati. Dlm satu mangkuk, ayakkan tepung gandum (240g), tepung jagung (140g) dan tepung custard (100g), kemudian masukkan sedikit demi sedikit dlm adunan butter tadi dan pukul hingga sebati. Bila dough yg lembut & halus dah siap, boleh lah u all masukkan ke dalam acuan or pipping bag and hasilkan cookies yg berbentuk bunga dahlia. letakkan ceri potong di atas setiap cookies dan bakar dlm suhu 170'C for 10-15mins. Kena sentiasa kawal suhu n pastikan tidak hangus! Untuk lebih menarik boleh lah colorkan setiap dough ikut warna kesukaan.. :) Serious mmg dough ikut resepi ni sgt soft teksturnya, dan cair di dlm mulut! nenek2 xde gg sesuai sgt makan kuih ni, x manis sgt n xperlu nak gigit2.. hasil my dahlia cookies yg gebu adalah spt gambar2 di bawah.. 1st batch sebab malas, guna warna ori!
then mula gunakan green color, light n dark green..
after that i guna pink n then campur2 color pink + ori + green! sgt fun mem'baking' biskut ini!
sampai mengantuk2 gak lah nak tunggu semua adunan habis.. :)
if u all nak resepi, google je confirm beratus2 ribu search results kluar, for me i suke yg guna tepung castard and cornflour, ade org suke guna tapioca floor. Ok i terus ajar cara2nya je lah yer? Memula pukul butter (300g) dgn icing sugar (140g) sehingga berkrim, then masukkan 2 yolks and 1teaspoon vanilla essence, pukul hingga sebati. Dlm satu mangkuk, ayakkan tepung gandum (240g), tepung jagung (140g) dan tepung custard (100g), kemudian masukkan sedikit demi sedikit dlm adunan butter tadi dan pukul hingga sebati. Bila dough yg lembut & halus dah siap, boleh lah u all masukkan ke dalam acuan or pipping bag and hasilkan cookies yg berbentuk bunga dahlia. letakkan ceri potong di atas setiap cookies dan bakar dlm suhu 170'C for 10-15mins. Kena sentiasa kawal suhu n pastikan tidak hangus! Untuk lebih menarik boleh lah colorkan setiap dough ikut warna kesukaan.. :) Serious mmg dough ikut resepi ni sgt soft teksturnya, dan cair di dlm mulut! nenek2 xde gg sesuai sgt makan kuih ni, x manis sgt n xperlu nak gigit2.. hasil my dahlia cookies yg gebu adalah spt gambar2 di bawah.. 1st batch sebab malas, guna warna ori!
then mula gunakan green color, light n dark green..
after that i guna pink n then campur2 color pink + ori + green! sgt fun mem'baking' biskut ini!
tapi berbaloi sbb dpt 3 botol! i like.. ☺
ok geng, selamat mencuba and selamat makan kuih yg melting in your mouth ini! serious sedap!
No comments:
Post a Comment