Thursday, September 03, 2009

Kek

Last monday i ade buat kek @ cookies (xhingat name, resepi dr mag nona sept)
i sempat captured bbp pics jer...
bhn2 asas die: Biskut marie + biskut oreo + biskut tiger susu + choc spone mix + butter + telur + icing sugar + soda bicarb + air + putih telur
..
hok ni, keje budus i, pegi masukkan biskut2 dlm mixer! kononnye cpt hncur..
ni sponge mix
ni air ok!
stlh penat menghancurkan biskut2 dlm mixer, tetiba jadi pandai pakai tangan terus.. hancur kan biskut tu sume ngan choc sponge mix, then masukkan butter, air and soda bicarb. Gaul hingga sebati
Dah sebati, masukkan dlm loyang. Padat2kan
Bakar dlm oven @ 180' for 20mins
sambil2 tu sediakan icing nyer..
Gula icing + putih telur
ni putih telur bukan kunig telur ok!
Masukkan kedua2 bhn dlm mangkuk
mixer kan hingga kembang
kembang dah kan? cukup lah...
kan dah masak tu kan?
nampak sgt choccy and manis kan?
kerja org mls, mls nak kuarkan terus sapu jer icing ats kek/cookies tuh!
kan dah siap.. tp mmg sedap ok!
dia ala2 kek batik jerk.. cuma tmbh bbp biskut lain selain biskut marie..
cuma takde milo jerk!
sedap dimakan di kala2 berbuka puasa!
ngehehehe

4 comments:

The Shop Owner said...

kenapa xguna blender utk hancurkan biskot?

thesweetlittlecat said...

nanti hancur sgt beb...
dlm mag tu pun tulih gaul (so dgn tangan lah kan???)! aku je bengong guna mixer!

swit@kon said...

hehehe. aku guna pengoreng beger. yang ada lubang2 tu. lebih efisyen

thesweetlittlecat said...

ahkon: boleh thn idea ko! tp aku rasa guna tgn lg best. u can feel it better! hehehehe..

p/s: kalo perasaan tgh marah2 and geram, confirm kejap je hancur biskut tuh! :)